Dietetyka

Żywienie, jadłospis, porada

Dietetyk Wrocław Olga Kijora-Jaroszewska

Tytuł magistra dietetyki zdobyła na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, a swoją wiedzę systematycznie poszerza w toku studiów doktoranckich oraz biorąc udział w szkoleniach, kursach i konferencjach.

W czasie studiów odbyła praktyki w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Poradni Gastrologicznej w WSSK we Wrocławiu, gdzie nabyła umiejętność pracy z dziećmi i ich rodzicami oraz osobami z rzadkimi chorobami metabolicznymi. Drugim miejscem, w którym kilkukrotnie odbywała praktyki było CMK Karpacz, gdzie zajmowała się głównie edukacją żywieniową osób chorujących na mukowiscydozę.

Od 3 lat pracuje aktywnie w zawodzie, na co dzień zajmując się również koordynacją badań klinicznych. Przez 1,5 roku pracowała z pacjentami z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, dziecięcym porażeniem mózgowym oraz zespołem Downa. Od 3 lat służy radą pacjentom Kliniki Gastroenterologii i Hepatologii USK we Wrocławiu, dodatkowo od 2020 wspiera pacjentki ciężarnych i po porodzie w Klinice Ginekologii i Położnictwa.

Kilkukrotnie prowadziła warsztaty żywieniowe oraz szkolenia dla personelu medycznego. Wykłada również dietetykę dla kierunku lekarskiego na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu.

Dietetyk mgr Olga Kijora-Jaroszewska

Dietetyk we Wrocławiu, który uwzględnia Twoje indywidualne preferencje i przyzwyczajenia? Znajdziesz go w BeauMed! 

Skorzystanie z usług naszego doświadczonego dietetyka klinicznego w Wrocławiu to klucz do osiągnięcia trwałych i zrównoważonych rezultatów zdrowotnych. Nasz dietetyk mgr Olga Kijora-Jaroszewska nie tylko posiada fachową wiedzę z zakresu żywienia klinicznego, ale także ma holistyczne podejście do opieki nad pacjentem. 

mgr. Olga Kijora-Jaroszewska przyjmuje w BeauMed Wrocław.

Jak wygląda zabieg?

Specjalistyczne konsultacje dietetyczne wykonywane przez magistra dietetyki Wrocław

Do szczególnych zainteresowań Olgi dietetyk należą:

  • żywienie w przebiegu chorób zapalnych jelit i zespole jelita drażliwego
  • żywienie w pozostałych chorobach przewodu pokarmowego
  • żywienie w alergiach pokarmowych, nietolerancjach i celiakii
  • dieta w niedożywieniu
  • dieta wegetariańska i wegańska
  • żywienie w chorobach skóry, zwłaszcza trądzik

W pracy z pacjentem nie stawia sztywnych reguł, nie narzuca konkretnych jadłospisów. Edukuje, wspiera i pomaga znaleźć rozwiązanie dla każdego zgłoszonego problemu. Podczas spotkań przykłada olbrzymią wagę do potrzeb pacjenta i holistycznej oceny stanu zdrowia, bazującej na szczegółowym wywiadzie i analizie badań.

Każdą wolną chwilę poświęca na pracę nad doktoratem, jazdę rowerem, eksperymenty w kuchni i zgłębianie relaksujących playlist na Spotify.

Wskazania

  • Otyłość, nadwaga
  • Problem z redukcją masy ciała
  • Zbyt niska masa ciała
  • Problemy gastryczne
  • Nietolerancje pokarmowe
  • Indywidualne diety
  • Dieta w wybranych jednostkach chorobowych
  • Zdrowe żywienie

Przeciwwskazania

  • Brak chęci współpracy i możliwości dostosowania się do wytycznych

Jak przygotować się do wizyty? Pierwsze spotkanie

Zabierz ze sobą:

  • 3-dniowy dzienniczek żywieniowy, tj.:
  • ilość i skład posiłków w miarach domowych (np. szklanka, łyżka, plaster etc.)
  • ilość i rodzaj wypijanych płynów
  • godziny posiłków
  • jeśli występują dolegliwości pokarmowe, warto zaznaczyć w dzienniczku kiedy wystąpiły i jak długo trwały
  • dostępne wyniki badań laboratoryjnych, karty wypisowe ze szpitala, opisy wizyt lekarskich etc.
  • spis przyjmowanych leków oraz suplementów wraz z dawkami

Pierwsza wizyta obejmuje szczegółowy (godzinny) wywiad dotyczący zwyczajów żywieniowych, upodobań kulinarnych, trybu życia, historii medycznej i obecnych problemów zdrowotnych.

W oparciu o zebrany wywiad wspólnie ustalimy cele i przebieg współpracy, plan dalszych wizyt oraz omówimy podstawowe, potrzebne „na już” zalecenia żywieniowe.

W ciągu tygodnia po wizycie otrzymasz kompleksowe, spersonalizowane zalecenia żywieniowe, które będą zawierały:

  • wskazówki dotyczące jakościowego doboru produktów (z uwzględnieniem naturalnego przebiegu choroby – np. okresów zaostrzeń i remisji, jeśli takie występują)
  • proponowane ramy czasowe posiłków
  • proponowaną suplementację
  • sugestie dotyczące aktywności fizycznej oraz pomocnych modyfikacji stylu życia
  • wskazówki dotyczące samodzielnego komponowania jadłospisu (proporcje poszczególnych produktów na talerzu, przykłady dobrze zbilansowanych posiłków)
  • wykaz produktów wskazanych i niezalecanych w codziennej diecie
  • dodatkowe informacje/materiały/wskazówki, które w toku wywiadu okazały się niezbędne, by zrealizować wszystkie potrzeby żywieniowe

Wizyta kontrolna

Zabierz ze sobą:

  • aktualny 3-dniowy dzienniczek żywieniowy, tj.:
  • ilość i skład posiłków w miarach domowych (np. szklanka, łyżka, plaster etc.)
  • ilość i rodzaj wypijanych płynów
  • godziny posiłków
  • jeśli występują dolegliwości pokarmowe, warto zaznaczyć w dzienniczku kiedy wystąpiły i jak długo trwały
  • wydrukowane zalecenia żywieniowe wraz z własnymi uwagami/notatkami
  • aktualne wyniki badań laboratoryjnych (jeśli dotychczasowe modyfikacje żywieniowe były ukierunkowane na poprawę parametrów laboratoryjnych)

 Podczas spotkania:

  • przeanalizujemy napotkane dotychczas trudności oraz poszukamy skrojonych na miarę rozwiązań
  • omówimy postępy żywieniowe oraz zdrowotne
  • zmodyfikujemy zalecenia żywieniowe adekwatnie do aktualnych potrzeb
  • na życzenie pacjenta przygotowany zostanie spersonalizowany 7-dniowy jadłospis będący wizualizacją dotychczas przygotowanych zaleceń żywieniowych

 Zależnie od przyjętej metody współpracy oraz potrzeb pacjenta wizyty kontrolne mogą odbywać się co kilka tygodni lub rzadziej i obejmować przygotowanie jadłospisu lub nie.

zdrowe śniadanie na stole
zdrowe śniadanie na stole

Cennik

Konsultacja oraz zalecenia żywieniowe 250 zł
Szczegółowy wywiad medyczny, szczegółowy wywiad żywieniowy, analiza badań laboratoryjnych, pomiar masy ciała i wzrostu, obliczenie wskaźnika BMI, 7-8 stron rozpiski ze szczegółowymi wytycznymi (czas konsultacji to około 60 minut,  wizyta zawiera zalecenia żywieniowe, które po przeprowadzeniu wywiadu dietetycznego oraz ustaleniu  szczegółów sposobu żywienia zawierają  min. opis tego co dany pacjent może jeść, co jest niewskazane. Zalecenia takie opracowane są przez Panią dietetyk do 7 dni po wizycie, a następnie przesyłane do pacjenta droga mailową)
Wizyta kontrolna 150 zł
Ocena postępów leczenia, modyfikacja zaleceń żywieniowych, badanie masy ciała i jej składu, motywowanie do dalszej pracy (czas konsultacji to około 30 min., wizyta kontrolna zalecana jest po 2 tygodniach do miesiąca od pierwszej wizyty)
Wizyta kontrolna z jadłospisem 300 zł
Wizyta kontrolna (zamieszczona obok), indywidualny plan żywienia, lista zakupów, dobór zamienników produktów (7-dniowy jadłospis opracowywany jest na życzenie pacjenta po wizycie dietetycznej)